Najnowsze wiadomości z kraju

Panda na lotnisku Chopina. Przyleciała do Polski w luku bagażowym

Pod koniec zeszłego tygodnia mieliśmy wielką przyjemność uczestniczyć w transporcie wyjątkowego pasażera – Berniego, samca pandy małej, który podróżował z Fota Wildlife Park niedaleko Corku w Irlandii do zoo we Wrocławiu – poinformowało w mediach społecznościowych Lotnisko Chopina.

Zaznaczyło, że transport lotniczy zorganizowała wyspecjalizowana firma zajmująca się takimi zadaniami, a jednym z punktów na trasie było Lotnisko Chopina.

“Nasz gość przyleciał na pokładzie samolotu w przystosowanej do transportu zwierząt specjalnej części luku bagażowego. Zaznaczamy, że to jest miejsce, gdzie nie ma bagaży i są utrzymywane właściwe warunki dla podopiecznych, a transporter, w którym jest przewożone zwierzę, zostaje bardzo dokładnie zabezpieczony” – czytamy w poście.

Po lądowaniu, gdy Berni mógł zobaczyć, gdzie jest, pokazał się obsłudze lotniskowej. Był zaciekawiony i zainteresowany otoczeniem.

Z Warszawy panda dotarła do Wrocławia drogą lądową. Niespełna roczny Bernie po przybyciu do nowego lokum nie tyle wyszedł, co wyskoczył na swój nowy wybieg i odważnie eksplorował jego zakamarki. Był w każdej budce, zajrzał pod każdą gałąź i wszedł wysoko w korony drzew.

“Poznał też Lian, naszą pięcioletnią samiczkę pandy małej, która zamieszkała w naszym zoo w marcu. Lian początkowo w ogóle się nie zorientowała, że ma współlokatora. Dostrzegła go dopiero po kilkudziesięciu minutach” – poinformował wrocławski ogród zoologiczny.

O tym, że Berni przyleciał do Polski zadecydował koordynator gatunku. Ma on szczegółowe dane liczbowe i hodowlane, na przykład na temat pandek. Wie, które ogrody mają samce, a które samice, w jakim są one wieku i jakich mają rodziców. Decyduje, gdzie pojedzie osobnik, aby skojarzyć optymalną parę, która ma szansę doczekać się zdrowego potomstwa.

Biolodzy odkryli pandkę rudą w 1825 r., 50 lat przed pandą wielką, od której jest znacznie mniejsza i mniej rozpoznawalna. Dorosłe osobniki ważą najwyżej 5 kg.

Pandka ruda to inaczej panda mała, panda czerwona, panda ruda lub panda mniejsza. Jej łacińska nazwa gatunkowa to Ailurus fulgens. Nadał ją jej francuski zoolog Frederic Cuvier.

W naturze zamieszkuje Azję – od Nepalu po Mjanmę (Birma) i zachodnie Chiny. Jej ulubionym środowiskiem są tereny leśne, chłodne i umiarkowane, zdominowane przez gęsty bambus, u podnóża Himalajów.

Pandka mała większość czasu spędza na drzewie. W dzień wykazuje niewielką aktywność. Zwykle porusza się o świcie i zmierzchu, śpiąc większą część dnia. Zaczyna swą aktywność od lizania przednich łap, a następnie, siedząc na drzewie w kociej pozycji, przechodzi do czyszczenia futra na całym ciele.

Jest głównie roślinożercą. Żywi się bambusem, korzeniami roślin, orzechami, a czasem również owadami i małymi gryzoniami. Przednie zęby są specjalnie przystosowane do miażdżenia pędów bambusa, który stanowi 95 proc. jej diety.

Źródło: (PAP) Autor: Marta Stańczyk
Fot. Zdjęcie udostępnione przez ZOO Wrocław - Bernie po wyjściu z klatki

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Zamknij